Hoogbegaafde ouders?

Hoogbegaafde ouders?

 

Jullie zijn erachter gekomen dat jullie kind hoogbegaafd is.  Waarschijnlijk heb je er al vele gesprekken op zitten. Op school en mogelijk ook bij een testbureau, een kindercoach of in een zorginstelling. Maar wat dit doet met jou als ouder? Denk je daar ook over na? Doe je daar actief iets mee?

 

Vaak is hoogbegaafdheid iets dat je terugziet in de familielijn. Je kunt hierdoor als ouders gaan reflecteren op jouw eigen ontwikkeling. 'Hoe was ik als kind?' Hoe voelde ik mij ten opzichte van anderen? Kwam ik makkelijk mee, was ik sociaal en lag ik goed in de groep? Of, 'knaagde' er iets. Voelde ik mezelf anders dan anderen? Dacht ik anders over dingen na? Werd er vaak gezegd dat ik niet zo gevoelig moest reageren, of niet zo boos moest doen? Hoe ging het later in mijn schoolgaande en misschien ook werkende leven? Waar liep en loop ik tegenaan? En zou dat verband kunnen houden met hoogbegaafdheid en/of hoogsensitiviteit?

 

Als je als ouder reflecteert op je eigen ontwikkeling en er wat vraagstukken voor je zijn, dan is het goed om deze zelf ook eens met een coach te bespreken. Waarom? Mijn visie is dat als jij zelf voldoende zicht hebt op jouw eigen ontwikkeling je je kinderen hierin ook beter kunt ondersteunen. 

 

Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx leggen in hun boek 'Meer dan intelligent' het verband tussen hoogbegaafdheid en topsport. Topsporters worden continue gecoacht en getraind en krijgen preventieve trainingen rondom blessures, zodat deze minder vaak voorkomen. Coaching is hierin dus belangrijk. Hoogbegaafden worden vaak pas begeleid op het moment dat hoogbegaafdheid niet meer als iets moois wordt gezien, maar als een probleem. Iets waar je (tijdelijk) niet mee uit de voeten kunt. Waar je last van hebt. Als we meer kunnen gaan kijken naar de mogelijkheden en de mooie eigenschappen verder begrijpen en ontwikkelen, dan is hoogbegaafdheid een kans. En niet alleen voor jezelf, maar voor de hele maatschappij. Het is dus belangrijk om nog voordat er problemen ontstaan, te weten hoe jij jouw potentieel benut en wat je hierbij voelt. Is het goed zoals het is, of wil je meer uit jezelf halen? Jezelf beter begrijpen? Jezelf verder ontwikkelen? Zo leef je als ouder voor. Laat je zien wat er mogelijk is en hoe je naar jezelf kijkt.  Niet alleen gerelateerd aan de opvoeding, maar vooral aan jou als persoon. Jouw kinderen kijken naar hoe jij het doet als papa of mama en trekken daar hun lering uit. 

 

 

Liefs, Saskia