Lichaams- en ervaringsgericht werken

In mijn coachsessies werk ik lichaams- en ervaringsgericht. Wat houdt dit eigenlijk in? Wanneer we lichaamsgericht werken, stellen we het luisteren naar ons lichaam centraal. Ons lichaam weet zo ontzettend veel. Maar soms zijn we minder goed in staat om hier aandacht aan te schenken. Door lichaamsgericht te gaan werken, leren we opnieuw luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt. 

 

We doen dit bijvoorbeeld door oefeningen waarbij we ons lichaamsbewustzijn vergroten. Je kunt hierbij denken aan ademhalingsoefeningen welke onze hartcoherentie verhogen of mindfulness oefeningen. We doen de oefeningen steeds met het doel om ons lichaam beter (aan) te voelen. Wanneer we werken met de paarden, voegen zij hier nog een mooie extra dimensie aan toe. De paarden reageren namelijk op ons wanneer we congruent zijn in voelen, denken en doen. Een mooie spiegel dus tijdens het uitvoeren van de oefeningen. 

 

We zijn tijdens al deze verschillende oefeningen aan het ervaren. Ervaren doen we met ons hoofd, lijf en hart. Ervaringsgericht werken, stelt ons in staat om direct in beweging te komen.  We ervaren door te doen. Ook hier geldt dat de paarden ons helpen om te ervaren. Ze geven ons direct feedback welke ons in staat stelt te reflecteren op ons handelen. 

 

Maar ook zonder de paarden zijn er genoeg ervaringsgerichte opdrachten te doen. Het mooie aan lichaams- en ervaringsgericht werken is dat je direct voelt wat het met je doet. Je plukt er in die zin direct de vruchten van.