Draaglast en draagkracht

Stress…positief of negatief?

Wanneer je te veel stress ervaart in je leven, is het verstandig om je draaglast en draagkracht eens onder de loep te nemen. Wanneer de draaglast groter is dan de draagkracht zul je stress ervaren. En ik schreef eerder al eens dat we stress nodig hebben in ons leven. Maar hiermee bedoel ik niet de stress die we in de volksmond stress noemen. Stress is namelijk onder te verdelen in twee soorten. Distress en eustress. Noem ze voor het gemak positieve en negatieve stress. De positieve stress, eustress, is de vorm van stress die je helpt groeien. Het geeft je energie en is stress van kortere duur. Het is ook in grotere mate controleerbaar en voorspelbaar. Denk bijvoorbeeld aan iets dat je heel leuk vindt, maar ook spannend. Dit is overigens voor iedereen ook weer verschillend. Ik vind het leuk om een lezing of een training te geven, maar toch ook altijd weer erg spannend vlak voordat het begint. Hier spreek je over eustress. Vind je het nu helemaal niet leuk om lezingen te geven, dan zul je hier last hebben van distress, de negatieve vorm van stress.

Distress

 Bij distress ervaar je stress waarbij je geen grip op de situatie ervaart. Het is in grotere mate onvoorspelbaar en oncontroleerbaar. Te veel distress leidt tot vervelende klachten. Hierbij kun je denken aan hartkloppingen, spanningshoofdpijn, spierpijnen en nog tal van andere klachten. Hier wil je vanaf. Het is dus zaak om de oorzaken van de distress in kaart te brengen, zodat je hiernaar kunt gaan handelen.

ervaren hoogbegaafden en/of hsp-ers vaker stress?

Het antwoord is kort: ja! Het langere antwoord is dat er meer hersengebieden actief zijn bij de informatieverwerking van zowel hoogbegaafden als hsp-ers. Er gebeurt meer tegelijk in de bovenkamer. Als er meer tegelijk aan de hand is, is er ook sneller kans op het verliezen van grip. En gripverlies leidt tot distress.  

Wat is ervoor nodig om minder last te hebben van stress?

Hier bestaat geen one size fits all, maar ik heb wel een aantal tips die ik je niet wil onthouden. 

 

Draaglast verkleinen, draagkracht vergroten

Om minder last te ervaren van stress, is het allereerst nodig om je draaglast en draagkracht in kaart te brengen. Waar word je blij van? En waar heb je last van? Wat is belangrijk voor je? Welke waarden leef je na? Vervolgens is het belangrijk om na te gaan of de draaglast in verhouding is met de draagkracht. Stress ontstaat daar waar de draaglast groter is dan de draagkracht. 

 

Gedrag

Een ander belangrijk punt is om je gedragsrepertoire onder de loep te nemen. Wat doe je wanneer je in een stressvolle situatie bent? Weet dat het leven niet altijd om een zelfde reactie vraagt. Het is dus van belang om hier inzicht in te verkrijgen. Het vergroten van het gedragsrepertoire is iets wat veel aan bod komt tijdens de sessies met cliënten. Het brengt je in staat om te kiezen uit een breder palet van gedragingen welke zijn aangepast op de situatie. 

 

Omgeving

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je omgeving. Waar ben je en met wie ben je daar? Heb je verschillende pilaren in jouw omgeving waarop je kunt bouwen, of is je netwerk wankel en klein. Bedenk je dat wanneer dit laatste het geval is er niets overblijft wanneer deze pilaar omvalt.      

  

Overtuigingen

Als laatste tip in deze blog wil ik stilstaan bij onze overtuigingen. Waarom doe je wat je doet in een bepaalde situatie? Hier liggen overtuigingen aan ten grondslag. En deze kunnen helpend zijn, maar soms ook goed in de weg zitten. Sta dus eens stil bij jouw overtuigingen. Waar komen ze vandaan? En zijn ze helpend voor je?

 

Zo zie je wat er allemaal samenhangt met het ontstaan en ervaren van distress. In mijn praktijk komen de verschillende onderwerpen zoals hierboven uitgelicht uitgebreid aan bod aan de hand van oefeningen, reflecties en werkbladen. Heeft deze blog wat bij je losgemaakt en wil je verder aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op, zodat we samen kunnen kijken hoe en of ik je kan ondersteunen. Een telefonische intake is vrijblijvend te plannen!