Hoogsensitieve kinderen en corona

Hoogsensitieve kinderen en corona

Tijdens een crisis als deze kunnen hoogsensitieve kinderen nog meer in hun hoofd zitten. Het gevaar hiervan is dat het denken een eigen leven gaat leiden en angsten ontstaan. Angsten leiden tot zorgen en geven stress. Een beetje angst, een beetje stress, dat is normaal. Maar wanneer grijp je in als ouder? En wat zou je kunnen doen? 

Hoogsensitieve kinderen verwerken informatie die zij binnenkrijgen (van buiten of van binnen) diepgaand. Ze voelen veel en soms te veel. En met te veel bedoel ik wanneer ze op het punt komen, dat ze er last van krijgen. Zij kunnen hierdoor overprikkeld raken.  Dat uit zich bijvoorbeeld in boos gedrag, huilerig of snel geïrriteerd zijn.

 

De huidige coronacrisis kan leiden tot tal van vragen. Word ik ziek? Wordt papa of mama, opa of oma ziek? Zij zijn ouder en vallen misschien in een risicogroep. Zullen ze in het ziekenhuis terecht komen of erger? Kan ik nog met mijn vrienden afspreken? Wanneer kan ik weer gaan boodschappen doen, of bij oma op bezoek? Houden anderen wel genoeg afstand van mij? Kan ik mij wel aan alle regels houden? Om deze gedachten en vragen te ordenen en te relativeren, is het nodig om hierover te praten, te spelen of te tekenen.

 

Kinderen kunnen dit in de regel goed zelf reguleren. Let maar eens op of jouw kind corona meeneemt in zijn verhaallijn tijdens het spelen of er over tekent. Dit zijn goede manieren om met de huidige situatie om te kunnen gaan. Wanneer je merkt dat je kind angstig wordt, onrustig wordt, sneller boos of huilerig, dan is het goed om als ouder te ondersteunen.

 

Dit kan op verschillende manieren. Hieronder geef ik je een paar tips. 

Schrijf de dag van je af

Maak een dagboek waarin je samen aan het einde van de dag de dag doorneemt. Wat was er leuk vandaag? Wat deed je allemaal? Misschien hebben jullie wel dingen die je nu veel meer doet door het coronavirus. Speel je meer spelletjes samen of maak je een grote puzzel? Heb je een vast dagelijks ritueel of dansje? Focus op het positieve. 

Geef ook ruimte aan de zorgen door bijvoorbeeld een vaste vraag op te nemen als 'dit houdt mij bezig' of 'dit vind ik spannend'. Als er dan iets actueels speelt, is er ruimte om er woorden aan te geven.  Op mijn website heb ik een gratis download voor een werkboekje waarin je samen kunt bijhouden hoe je dag geweest is. 

speel!

Spelen = ontspannen. Speel samen met je kind door bijvoorbeeld samen een dansje na te doen (wij casten hier veel just dance filmpjes en doen dan ongegeneerd mee). Je kunt natuurlijk ook samen met de playmobil spelen of stoeien, een buitenspel in de tuin, er zijn opties genoeg. 

mindfulness om te ontspannen

Om te ontspannen, kun je ook samen een mindfulness oefening doen. Er zijn er online veel te vinden en er zijn ook boeken, zoals Stilzitten als een kikker of Relax klets. Op mijn Soundcloudpagina vind je ook een aantal mindfulness oefeningen om samen te doen. 

lees of luister samen een boek

Samen lezen of luisteren naar een boek kan ook een manier zijn om te ontspannen. Je kunt hier kiezen voor een verhaal met een thema. Bijvoorbeeld in het boekje over Geel, die zich aanpast aan zijn omgeving (iets wat ook bij hoogsensitieve kinderen gemakkelijk kan voorkomen). Geel raakt zichzelf een beetje kwijt, maar leert uiteindelijk dat hij goed is zoals hij is. Hier kun je samen over napraten. Zo nodig je je kind uit om voorbeelden uit eigen situaties te herkennen in het verhaal. 

meer tips?

Wil je meer tips ontvangen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Heb je een specifieke vraag? Neem dan vooral contact met me op. 

 

Liefs Saskia

Subscribe

* indicates required

Kom je er niet uit, of maak je je veel zorgen als ouder? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Hij/zij kan je verder helpen en meedenken over de in te zetten ondersteuning.