Persoonlijk leiderschap

Wat is het nu eigenlijk; persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap, wat verstaan we daar nu eigenlijk onder? Leiderschap is een vaardigheid, waardoor persoonlijk leiderschap de vaardigheid is om jezelf te leiden. Je bent in staat om gebruik te maken van jouw talenten en de door jou benoemde doelen te realiseren. 

 

En hoe doe je dat?

Wat heb je nodig voor een stevig persoonlijk leiderschap? Allereerst is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Zelfkennis lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk is dat weerbarstiger. We bezitten allemaal onze blinde vlekken en het is belangrijk om hier feedback op te vragen aan anderen.

 

Vragen die hierbij opkomen zijn onder andere:

 • Wat ziet jouw omgeving bij jou?
 • Hoe communiceer je?
 • Hoe is je energie? En hoe komt dat?
 • Wat typeert jou?
 • Welke interesses heb je?
 • Welke kennis en competenties bezit je?
 • Wat zijn jouw normen en waarden?
 • Hoe kijk je tegen de wereld aan?
 • Welke angsten heb je?
 • En welke levenservaring? 

Koers bepalen

Als je jezelf goed in beeld hebt, dan kun je ook je koers gaan bepalen. Zonder doelen, geen vast te stellen route. En doelen koppel je weer aan wie je bent en wat je graag wilt. Dus de vragen die hierbij van belang zijn, zijn: 

 • Waar wil je naartoe?
 • Wat wil jij graag doen?
 • Wat zijn mijn drijfveren? 
 • Wat is mijn missie? 

Mindset

Oké, dan weet je hoe je in elkaar zit, wat je goed kunt en wat je graag wilt en dan? Dan moet je gaan doen. Daar zit nog wel een dingetje. Nu wordt je mogelijk geconfronteerd met jouw belemmerende overtuigingen of angsten. Doordat je over voldoende zelfkennis beschikt, kun je dit pareren. Jouw mindset wordt getraind en je gaat in de actie modus. Van, 'Ik weet niet of ik dit wel kan', naar 'Ik ga dit doen!' Door hier dagelijks aandacht voor te hebben, buig je je overtuigingen om.  Jij bent aan zet en hebt de regie, dat is persoonlijk leiderschap! 

 

Gaan met die banaan!

Heeft dit blog jou inzicht gegeven in persoonlijk leiderschap? Wil jij ook regie (her)pakken? Ga in de actie stand en doe wat jou past. Gewoon doen!

 

Hulp nodig? Dat is niet zo gek. Veel mensen zijn gebaat bij een coach of mentor die hen door dit proces heen bij de hand neemt. Of die de eerste stap samen met jou vormgeeft. Neem contact met me op,  ik coach je graag!