Hoogsensitiviteit zweverig?

Laatst was ik in gesprek met iemand over mijn onderneming en toen het woord hoogsensitief voorbij kwam, kreeg ik een bijzondere reactie. Niet de eerste keer overigens dat ik deze reactie kreeg en dat maakt dat ik hem graag met jullie deel. 

 

‘Ik voel ook altijd allerlei aanwezigheden, daarom denk ik ook hooggevoelig te zijn.’

 

Wacht even, koppel je nu hoogsensitief zijn aan spiritualiteit? Niets mis met spiritualiteit overigens, maar dat is niet direct wat hoogsensitiviteit inhoudt. 

 

Maar wat is hoogsensitiviteit dan wel? En kun je dat zijn of hebben, zoals een diagnose? Het antwoord is; nee. Het is geen ‘plakker’, geen label, geen diagnose. Wat is het dan wel? Het is een persoonlijkheidskenmerk. Net zoals bijvoorbeeld introvert of extravert dat is. 

Het kenmerkende aan hoogsensitiviteit is dat hoogsensitieve mensen prikkels op een diepgaande wijze verwerken in het brein. Dit maakt dan ook dat er een aantal zaken zijn om 'alert' op te zijn. 

Zo kan hoogsensitiviteit eraan bijdragen dat:

  • Je meer oplaadtijd/hersteltijd nodig hebt. Diepgaandere verwerking kost nu eenmaal energie;
  • Je informatie letterlijk even moet laten ‘pruttelen’ voordat je met een gevat antwoord kunt komen;
  • Je over- of onderprikkeld raakt;
  • Je meer gericht bent op de behoeften van anderen dan die van jezelf.

Maar ook hier geldt net als bij ieder individu; iedereen is uniek. Dus ook iedere ‘hoogsensitieveling’ is uniek. 

Wat maakt dan dat we dit graag willen benoemen met elkaar? 

Juist omdat er een aantal uitdagingen kunnen zijn als je hoogsensitief bent en hier geen weet van hebt, is het fijn om hier meer aandacht en bekendheid voor te vragen. Gelukkig wordt er meer en meer onderzoek naar gedaan en zijn er steeds meer professionals actief met kennis over hoogsensitiviteit.

Zo kun je meer over jezelf en jouw behoeften leren en dat maakt dat je evenwichtiger in het leven staat en kan genieten van hoogsensitiviteit. 

Welke uitdagingen bedoel je dan zoal? 

  • Omgevingssensitiviteit; je bewustzijn van alles en iedereen om je heen. Een groot vermogen om je in te voelen in de ander. Dit kan leiden tot meegaan in het gedrag of de gedachten en gevoelens van anderen, zowel positief als negatief.
  • Je anders voelen dan de menigte. Ongeveer 15% van de mensen is hoogsensitief.
  • Je voelt je moe of lusteloos. Door niet tijdig op te laden, kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. 

En die mooie kant dan? Wat is er dan zo mooi?

Als je goed leert voor jezelf te zorgen en te voelen wat jij nodig hebt, dan heb je veel te geven. Je bent in staat om er echt voor iemand te zijn. In te voelen in zijn of haar situatie en te steunen. Daarnaast ben je secuur in werk en goed in het waarnemen van subtiele verschillen. Je bent bevoorrecht, omdat je intens kunt genieten van de kleine, maar o zo mooie dingen in het leven. Een vogeltje dat voorbij vliegt, een knuffel van iemand, de prachtige kleur en geur van de natuur, een muziekstuk, noem het maar.

En dat, dat gun ik iedereen. Samen met mijn paard, ook een sensitief dier, coach ik je graag om de voordelen van hoogsensitiviteit te omarmen.