Van chaos naar rust

 


Van chaos naar rust
 

Ook zo'n moeite met focus en rust bewaren? In dit blog geef ik je concrete tips om meer doelbewust te werken zonder steeds afgeleid te worden.

Er zijn zoveel mogelijkheden en prikkels tegenwoordig en hierdoor is het steeds gemakkelijker om jezelf te laten afleiden. Het is goed om je dit te beseffen en daarom een aantal regels in acht te nemen als je doelbewust en resultaatgericht te werk wilt gaan. En willen we dat niet allemaal?

 


Bepaal je doel
 

Bedenk wat je wilt gaan doen. Is het doel groot en voelt het misschien onoverzichtelijk? Probeer dan subdoelen te bepalen. In kleine stapjes vooruit werken naar een groter doel, werkt stimulerend. Koppel een tijdspad aan je doelstelling en hou hieraan vast. Natuurlijk lukt dit niet altijd. Deadline gemist? Wees niet te hard voor jezelf, maar stel wel een nieuw en realistisch tijdspad vast.

 


Verminder prikkels
 

Wanneer je gaat werken aan je doelen, zorg er dan voor dat je dit in rust kunt doen. Verminder de in- en externe prikkels, omdat deze voor nu eenmaal voor meer afleiding zorgen. De volgende tips kunnen je helpen. Werk op een rustige en lichte plek. Zet apparaten op de 'niet storen' modus. Wil je een muziekje op de achtergrond? Zet dan een playlist aan en vermijd de radio. Reclames leiden af. Ben je niet alleen? Geef dan aan aan de mensen om je heen dat je even niet gestoord wilt worden en gebruik eventueel een koptelefoon om je af te sluiten van de omgevingsgeluiden.

 


Train your brain
 

En dan ben je heerlijk aan je doelen aan het werken en vliegen je in de realiteit van de dag allerlei associatieve gedachten om de oren. Je eet een boterham en bedenkt je dat je nieuwe boter moet halen. Dat wil je onthouden en dat leidt dan weer af tot waar je mee bezig bent. Schrijf deze gedachten direct op en train hiermee je brain om te focussen op dat wat je aan het doen bent. Je kunt een to-do list aanmaken voor deze gedachten of bijvoorbeeld gebruik maken van de app Wünderlist. 

 


Relax ;-)
 

Zorg voor ontspanning tussendoor. De juiste balans maakt dat je met plezier aan je doelen kunt blijven werken. Heb je een uur non stop gewerkt, houd dan een pauze van 10 minuten en ga een wandelingetje maken of als je het niet kan laten; check je instagram ;-) Houd er wel rekening mee dat je hier weer meer prikkels te verwerken krijgt. Dit is niet erg, maar realiseer het je en stop tijdig en las bijvoorbeeld een korte meditatie of ademhalingsoefening in. 

 


Mediteren kan je leren
 

Ik hoor het vaak en ook ik heb mij lange tijd een beetje afgezet tegen meditatie. Zweverig gedoe, dat trok mij totaal niet. Uiteindelijk kwam ik er toch mee in aanraking en ontdekte ik de voordelen van meditatie en kon ik aan den lijve ondervinden dat ik het niet zweverig vond, maar dat het een waardevolle toevoeging werd om af en toe op de pauze knop te drukken. Ik heb er eentje voor je ingesproken. Nieuwsgierig? Luister hem hier

Liefs, Saskia