Pijn en stress

 

Pijn, we kennen het allemaal. Maar wat als je nu dagelijks pijn hebt in je lijf? Diepe brandende pijn. Bijvoorbeeld zenuwpijn of pijn in je gewrichten? Pijn omdat je systeem in de war is geraakt. Pijn omdat je niet helemaal jezelf durft te zijn. Behoorlijk veel en intense pijn.

 

Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 • Ben ik te druk?
 • Ben ik mezelf teveel aan het aanpassen?
 • Spreek ik mezelf voldoende uit?
 • Heb ik bewijsdrang?

Dit zijn heel belangrijke vragen om op zo’n moment bij stil te staan.

 • Als je namelijk te druk bent, zonder voldoende rust- of oplaadmomenten, dan ontstaat er onrust en stress. Langdurige stress kan je autonoom zenuwstelsel ontregelen en hiermee dus pijn veroorzaken.
 • Als je teveel voor anderen ‘leeft’ en niet voldoende stil staat bij waar jíj blij van wordt, of jezelf te weinig uitspreekt, dan neemt de spanning en stress in je lijf toe en daarmee de kans op pijn.
 • Als je jezelf te graag wilt bewijzen vanuit onzekerheid, dan neemt ook de spanning en daarmee de stress en pijn toe.

 

Door jezelf deze vragen te stellen, neemt de bewustwording toe om weer even kritisch te zijn op jezelf, op je houding en je dagindeling. Zo krijg je inzicht en kan je jezelf verder ontwikkelen en andere stappen zetten, of juist even minder stappen ;-)

 

Wat helpt dan?

 

Als het autonoom zenuwstelsel ontregeld is, is het van belang om deze disbalans weer te herstellen. We moeten ons lichaam als het ware weer laten geloven dat we in een ontspannen situatie zijn aangekomen. Het is voor iedereen verschillend wat hierbij helpend is, maar helpend kan zijn:

 • Een lange warme douche om letterlijk alles van je af te spoelen. Dan het liefst met heerlijk geurende doucheschuim of olie. 
 • Wat ook heel fijn is, is een wandeling maken in de frisse buitenlucht.
 • Ademhalingsoefeningen zijn ook heel doeltreffend.
 • Of een meditatie oefening om de dag vanuit ontspanning te beginnen of om mee af te sluiten. Eerder dacht ik zelf altijd dat dat heel zweverig was, maar daar ben ik van teruggekomen door het gewoon heel laagdrempelig en met korte oefeningen uit te proberen.
 • Net zoals een mindfulness oefening. Die zijn heel gemakkelijk tussendoor te doen en kunnen je echt helpen om te resetten gedurende de dag.